Προστασία των παιδιών στο internet


Προστασία των παιδιών στο internet

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς η χρήση του internet από παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πλέον υπολογιστές υπάρχουν στο σπίτι, στα σχολεία, σε βιβλιοθήκες, σε δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα να ξεκινάει από νωρίς η σχέση παιδιού και διαδικτύου. Ενδεικτικά, οκτώ στους δέκα μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και περίπου το 65% αυτών έχει πρόσβαση στο internet.

Το internet στις μικρές ηλικίες

Η χρήση του internet από άτομα μικρής ηλικίας, τα εκθέτει σε πολλούς κινδύνους, όπως πορνογραφία, σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός (cyberbullying), ανεπιθύμητα μηνύματα (spam), ηλεκτρονικός τζόγος, εθισμός (internet addiction), υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, online παιχνίδια βίας, ιοί κ.λπ.. Είναι δύσκολο να ελέγχετε συνεχώς πόσες ώρες 'σερφάρουν' και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται. Υπάρχουν βέβαια, κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας για να μπορέσετε να τα προφυλάξετε από τους κινδύνους αυτούς:

  • Παρατηρείστε στον browser του internet ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται πιο συχνά. Μπορείτε να τις φυλάξετε στα "αγαπημένα", ώστε να μην τις αναζητούν ξανά και ξανά στις μηχανές αναζήτησης.
  • Καλό είναι να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης που να σχετίζονται μόνο με παιδιά (π.χ. https://www.kiddle.co).
  • Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως στο σαλόνι ή στην κουζίνα, για να μπορείτε να είστε μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο γίνεται κατά την διάρκεια της χρήσης του.
  • Υπενθυμίστε τους πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται αγνώστους που γνωρίζουν μέσω του διαδικτύου, να επικοινωνούν μαζί τους ή να δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, και φυσικά, συμβουλεύστε τους να σας ενημερώνουν σε περίπτωση που συμβεί ένα από τα παραπάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως ναι μεν το internet αποτελεί πηγή γνώσεων και ψυχαγωγίας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος βαθμός επικινδυνότητας κατά την χρήση του.
  • Υπάρχουν προγράμματα προστασίας ή φίλτρα που προστατεύουν ως ένα βαθμό την πλοήγηση των παιδιών, με αποτέλεσμα να επισκέπτονται ασφαλείς δικτυακούς τόπους.
  • Δημιουργήστε ξεχωριστό λογαριασμό χρήστη για τα παιδιά σας έτσι ώστε να μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις επιλογές γονικού ελέγχου.
  • Μπορείτε να αγοράσετε λογισμικό προστασίας ανήλικων χρηστών από ακατάλληλο περιεχόμενο. Στο internet θα βρείτε αρκετές δοκιμαστικές εκδόσεις διαθέσιμες. Βέβαια, πολλές φορές νεαροί χρήστες καταφέρνουν να απενεργοποιήσουν τα φίλτρα αυτά, γι' αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχετε τον Η/Υ όσο πιο συχνά γίνεται.
  • Ο υπολογιστής πρέπει να διαθέτει "Firewall" για την καταπολέμηση των ιών (antivirus) και των προγραμμάτων κατασκοπείας (antispyware).
  • Ενεργοποιήστε τα φίλτρα κατά των spam στο e-mail account τους.

Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στον παγκόσμιο ιστό, μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.saferinternet.gr. Σε περίπτωση που ανακαλύψετε παράνομο περιεχόμενο μπορείτε να το καταγγείλετε στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline, στο site https://www.safeline.gr.

safe internet tips

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim