Συμπίεση αρχείων: Brotli vs Deflate (Gzip)


Συμπίεση αρχείων: Brotli vs Deflate (Gzip)

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε την έννοια συμπίεσης αρχείων σε έναν server Unix με σκοπό την ταχύτερη φόρτωσή τους.

Το Brotli και το gzip είναι και οι δύο αλγόριθμοι συμπίεσης που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του μεγέθους των αρχείων που μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση των χρόνων φόρτωσης του ιστότοπου και της συνολικής απόδοσης του δικτύου. Ωστόσο, έχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της συμπίεσης, την ταχύτητα και τη συμβατότητα.

Τι είναι η συμπίεση αρχείων

Το Deflate ή αλλιώς η μείωση της αξίας του όγκου αρχείων που βρίσκονται σε έναν linux server είναι η συνηθέστερη και η πλέον απαραίτητη μέθοδος βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας. Τα αρχεία συμπιέζονται μέσω του gzip και αντικαθιστώνται με νέο μέγεθος, ίδια ονομασία αλλά διαφορετικό format (gzip). Ένας server, έχοντας αυτή τη λειτουργία, είναι “εκπαιδευμένος” να διαβάζει αυτά τα αρχεία και να τα “σερβίρει” στον χρήστη μέσω του browser.

Σύγκριση Brotli και Gzip

Αποδοτικότητα συμπίεσης: Το Brotli παρέχει γενικά καλύτερους λόγους συμπίεσης σε σύγκριση με το gzip. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία που έχουν συμπιεστεί με το Brotli τείνουν να είναι μικρότερα από εκείνα που έχουν συμπιεστεί με το gzip, με αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους λήψης για τους χρήστες.

Ταχύτητα συμπίεσης: Το gzip είναι γενικά ταχύτερο στη συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων σε σύγκριση με το Brotli. Η υψηλότερη αποδοτικότητα συμπίεσης του Brotli έχει συχνά ως κόστος τις χαμηλότερες ταχύτητες συμπίεσης και αποσυμπίεσης.

Συμβατότητα: Το Gzip υποστηρίζεται ευρέως από τα προγράμματα περιήγησης και τους διακομιστές ιστού, καθιστώντας τη μέθοδο συμπίεσης για την πλειονότητα των ιστότοπων. Το Brotli, από την άλλη πλευρά, έχει αποκτήσει δημοτικότητα πιο πρόσφατα και ενδέχεται να μην υποστηρίζεται από όλα τα προγράμματα περιήγησης και τους διακομιστές. Ωστόσο, η υιοθέτηση του Brotli έχει αυξηθεί λόγω των καλύτερων ποσοστών συμπίεσης που προσφέρει.

Χρήση πόρων: Το Brotli τείνει να καταναλώνει περισσότερους πόρους CPU κατά τη διάρκεια της συμπίεσης και της αποσυμπίεσης, γεγονός που μπορεί να αποτελεί ανησυχία για περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους. Το Gzip, που είναι λιγότερο απαιτητικό σε CPU, μπορεί να προτιμάται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τύποι αρχείων: Το Brotli είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό με μορφές που βασίζονται σε κείμενο, όπως η HTML, η CSS και η JavaScript. Μπορεί να μην παρέχει τόσο μεγάλο όφελος για ήδη υψηλά συμπιεσμένες μορφές όπως εικόνες ή βίντεο. Το Gzip εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό για τη συμπίεση μιας μεγάλης ποικιλίας τύπων αρχείων.

Επιλογές διαμόρφωσης: Το Brotli προσφέρει πιο λεπτομερείς επιλογές διαμόρφωσης για τις ρυθμίσεις συμπίεσης σε σύγκριση με το gzip. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσαρμόζουν τις παραμέτρους συμπίεσης για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης.

Συνοψίζοντας, το Brotli προσφέρει καλύτερες αναλογίες συμπίεσης και είναι πιο κατάλληλο για μορφές που βασίζονται σε κείμενο, αλλά μπορεί να είναι πιο αργό και να μην υποστηρίζεται τόσο ευρέως όσο το gzip. Το gzip, από την άλλη πλευρά, είναι ταχύτερο και έχει ευρύτερη συμβατότητα, αλλά ενδέχεται να μην επιτυγχάνει το ίδιο επίπεδο συμπίεσης με το Brotli. Η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται συχνά από τη συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης και το συμβιβασμό μεταξύ της αποδοτικότητας της συμπίεσης και της απόδοσης.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε πως αυτές οι δύο τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς και αλλάζουν τα δεδομένα συμπίεσής τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το παραπάνω κείμενο αναφέρεται στις δύο αυτές περιπτώσεις μέχρι πρότινος (Ιούνιος 2023).

Έλεγχος συμπίεσης αρχείων ιστοσελίδων

Στο παρακάτω link, μπορείτε να δείτε εάν η ιστοσελίδα σας είναι gziped, δηλαδή εάν χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνική συμπίεσης αρχείων: https://www.giftofspeed.com/gzip-test

Στο παρακάτω link, μπορείτε να δείτε εάν η ιστοσελίδα σας χρησιμοποιεί την τεχνική συμπίεσης αρχείων Brotli: https://toolsaday.com/seo/check-gzip-compression

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim