Τι είναι η νέα τεχνολογία του Headless CMS και πως λειτουργεί


Τι είναι η νέα τεχνολογία του Headless CMS και πως λειτουργεί

Το headless CMS είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που παρέχει ένα back-end interface για τη δημιουργία και τη διαχείριση περιεχομένου.

Δεν διαθέτει ενσωματωμένο front-end ή άλλο επίπεδο παρουσίασης. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται με διάφορες τεχνολογίες front-end, όπως ιστότοπους, εφαρμογές για κινητά και άλλα ψηφιακά κανάλια, μέσω των εφαρμογών προγραμματισμού API.

Τι είναι το headless CMS

Σε ένα headless CMS, το περιεχόμενο αποθηκεύεται και διαχειρίζεται ξεχωριστά από το επίπεδο παρουσίασης. Αυτό επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να επικεντρωθούν στη δημιουργία και τη διαχείριση του περιεχομένου τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το πώς θα παρουσιαστεί ή θα εμφανιστεί. Το επίπεδο παρουσίασης μπορεί να αναπτυχθεί ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνολογία front-end, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή.

Πρακτικά υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάζεται το ίδιο περιεχόμενο και οι ίδιες λειτουργίες με διαφορετικούς τρόπους. Φανταστείτε μια μεγάλη βάση δεδομένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε εσείς!

Πλεονεκτήματα του headless CMS

Πέραν της πρακτικής ευκολίας, το headless cms έχει ορισμένα πλεονεκτήματα στη χρήση του όπως:

  • Ευελιξία: Επειδή το επίπεδο παρουσίασης διαχωρίζεται από το επίπεδο περιεχομένου, είναι ευκολότερη η προσαρμογή σε διαφορετικές συσκευές, πλατφόρμες και κανάλια.
  • Επεκτασιμότητα: Τα headless CMS μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες ποσότητες περιεχομένου, καθιστώντας τα κατάλληλα για σύνθετους και υψηλής επισκεψιμότητας ιστότοπους.
  • Ασφάλεια: Ο διαχωρισμός του στρώματος παρουσίασης από το στρώμα περιεχομένου μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια του ιστότοπου μειώνοντας την επιφάνεια επίθεσης και περιορίζοντας την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Παραδείγματα προγραμμάτων headless CMS είναι το Contentful, το Strapi και το Kentico Kontent.

Πως λειτουργεί το headless CMS

Σε ένα headless CMS, το περιεχόμενο δημιουργείται και αποθηκεύεται σε ένα κεντρικό repository και το επίπεδο παρουσίασης αναπτύσσεται ξεχωριστά. Το CMS παρέχει ένα API που επιτρέπει στους προγραμματιστές front-end να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο και να το παραδίδουν σε διάφορα κανάλια και συσκευές:

Παράδειγμα ενός κώδικα ενσωμάτωσης headless cms:

const contentful = require('contentful');
const client = contentful.createClient({
   space: 'your-space-id',
   accessToken: 'your-access-token'
});

client.getEntries()
   .then((response) => {
    console.log(response.items);
})
   .catch((error) => {
    console.log(error);
});

Σε αυτό το παράδειγμα, χρησιμοποιούμε το Contentful API για να ανακτήσουμε όλες τις καταχωρήσεις από το CMS. Εισάγεται το πακέτο contentful και δημιουργείται ένας νέος client χρησιμοποιώντας το space ID και το access token που παρέχονται από το CMS. Η μέθοδος getEntries() καλείται στο client object για να ανακτήσει όλες τις καταχωρήσεις από το CMS και η απόκριση καταγράφεται στην κονσόλα.

Σημειώστε ότι οι συγκεκριμένες κλήσεις API και ο κώδικας διαφέρουν ανάλογα με το headless CMS που χρησιμοποιείτε και το συγκεκριμένο περιεχόμενο που ανακτάτε.

Συνοπτικά το παρακάτω video περιγράφει τη χρήση του headless cms με απεικονίσεις:

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim