Τι είναι η κρυφή μνήμη ή αλλιώς cache memory


Τι είναι η κρυφή μνήμη ή αλλιώς cache memory

Κάνετε αλλαγές στην ιστοσελίδα σας και δεν τις βλέπετε αμέσως; Σίγουρα φταίει η cache memory.

Η κρυφή μνήμη είναι η λειτουργία κατά την οποία δεδομένα αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεσθε μια ιστοσελίδα και έχετε τη λειτουργία cache memory ανοιχτή, τότε αποθηκεύεται ένα μέρος της στον υπολογιστή σας. Σκοπός αυτής της λειτουργίας είναι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθείτε ο browser να σας δείξει την αποθηκευμένη έκδοση της ιστοσελίδας και όχι αυτήν που υπάρχει στον server.

Όλα αυτά γίνονται κυρίως για ένα λόγο: Ταχύτητα φόρτωσης.

Τι ισχύει για όλα τα προγράμματα ενός υπολογιστή

Η προσωρινή μνήμη είναι ένα σύστημα συμπληρωματικής μνήμης που αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνά από τον χρήστη για ταχύτερη επεξεργασία από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) ενός υπολογιστή. Η κρυφή μνήμη αυξάνει και αποτελεί επέκταση της κύριας μνήμης ενός υπολογιστή.

Τι ισχύει για τους browsers

Σε όλους τους browsers (π.χ. Firefox, Chrome, Edge, Opera) υπάρχει προεπιλεγμένη η λειτουργία της cache memory. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο διαχειριστής ή αρθρογράφος μιας ιστοσελίδας να μην βλέπει απευθείας τις αλλαγές/διορθώσεις που κάνει σε αυτήν.

Εάν είστε διαχειριστής μιας ιστοσελίδας τότε μπορείτε να θέσετε έναν κανόνα στον κύριο browser που χρησιμοποιείτε ώστε να μην αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα για την ιστοσελίδα σας. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φέρνει η ρύθμιση της ολικής απενεργοποίησης της μνήμης cache.

Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει κάθε φορά που πραγματοποιείτε αλλαγές/διορθώσεις να σβήνετε τη μνήμη cache ώστε να βλέπετε κατευθείαν το διορθωμένο περιεχόμενό σας.

Οδηγίες διαγραφής της προσωρινής μνήμης cache για κάθε browser (οι δημοφιλέστεροι):

Google Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/32050?hl=en&co=GENIE.Platform%3DDesktop
Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/how-clear-firefox-cache
Opera: https://www.opera.com/use-cases/clean-browser-and-remove-trackers
Microsoft Edge: https://support.microsoft.com/en-us/search?query=edge%20clear%20cookies%20and%20cache

Τα παραπάνω link αποτελούν οδηγίες από τις επίσημες ιστοσελίδες των κατασκευαστών και ισχύουν μέχρι και την ημέρα που γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο.

Εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικό browser από τους προαναφερθέντες τότε χρησιμοποιώντας την αναζήτηση του Google πληκτρολογήστε την έκφραση:
“how to delete cache %browser name%”
όπου %browser name% συμπληρώνετε το όνομα του φυλλομετρητή σας.

Tip:
Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να εγκαταστήσετε μία επέκταση στον browser σας (extension), όπου κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί που εμφανίζεται δίπλα από την μπάρα διευθύνσεων, καθαρίζεται η μνήμη cache και ανανεώνεται η ιστοσελίδα αυτόματα για να δείτε τα καινούργια αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, το extension που χρησιμοποιούμε είναι το “Clear Cache” και μπορείτε να το εγκαταστήσετε απευθείας από το Web Store του κάθε browser:

Google Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/clear-cache/cppjkneekbjaeellbfkmgnhonkkjfpdn
Mozilla Firefox: https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/clear-browsing-data

Την επόμενη φορά που ο προγραμματιστής σας λέει πως οι διορθώσεις στην ιστοσελίδα σας έχουν πραγματοποιηθεί αλλά δεν μπορείτε να τις δείτε, θυμηθείτε να καθαρίσετε την κρυφή/προσωρινή μνήμη cache του υπολογιστή σας!

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim