Τι είναι ο server ή αλλιώς εξυπηρετητής


Τι είναι ο server ή αλλιώς εξυπηρετητής

Θα έχετε ακούσει συχνά τον όρο "server" από τον προγραμματιστή της ιστοσελίδας σας. Τι ακριβώς είναι;

Server στα αγγλικά σημαίνει αυτός που σερβίρει δηλαδή ο υπηρέτης. Στην ορολογία του προγραμματισμού είναι ένας υπολογιστής που κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Σερβίρει τις ιστοσελίδες στους χρήστες ώστε να μπορούν να τις προβάλλουν στον υπολογιστή τους. Αν ο server φιλοξενεί ιστοσελίδες τότε ονομάζεται web server.

Πρακτικά ο server είναι ένας υπολογιστής που μένει πάντα ανοιχτός. Κάθε φορά που προσπαθούμε να επισκεφθούμε μια ιστοσελίδα, ουσιαστικά συνδεόμαστε με αυτόν τον υπολογιστή, ο οποίος είναι ρυθμισμένος να μας δείχνει το κατάλληλο περιεχόμενο. Ένας σέρβερ μπορεί να φιλοξενήσει πολλές ιστοσελίδες. Η κατάλληλη ιστοσελίδα εμφανίζεται μέσω του μοναδικού φίλτρου που την χαρακτηρίζει και ονομάζεται domain name (π.χ. www.hexabit.gr).

Πόσοι server υπάρχουν στον κόσμο

Αυτή η ερώτηση είναι πρακτικά αδύνατο να απαντηθεί. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες servers οι οποίο τρέχουν διάφορες διεργασίες όπως π.χ. αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων email. Σε αυτή τη περίπτωση ο server ονομάζεται mail server.

Οι server στεγάζονται σε ειδικούς χώρους από ιδιωτικές εταιρίες και κρατικούς μηχανισμούς. Οι χώροι φιλοξενίας υπολογιστών servers ονομάζονται Datacenters. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 20 datacenter σε Αθήνα (10), Θεσσαλονίκη (4), Βόλο κ.α.

Πως αγοράζω έναν server σαν ιδιώτης

Για να αγοράσετε έναν server θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα datacenter ή μία εταιρία μεταπώλησης χώρου σε κάποιον server όπως είναι η Hexabit. Σε αυτόν τον χώρο μπορείτε να φιλοξενήσετε την ιστοσελίδα σας καθώς και άλλου είδους αρχεία. Προσοχή όμως: αυτοί οι servers είναι φτιαγμένοι για να “σερβίρουν” το περιεχόμενο στο κοινό.

O εξυπηρετητής ή διακομιστής, όπως αλλιώς ονομάζεται στα ελληνικά σε μια πιο ευγενική μετάφραση του υπηρέτης, μπορεί να έχει οποιοδήποτε λογισμικό (όπως π.χ. τα γνωστά Windows που έχουν εκδόσεις για servers). Οι περισσότεροι όμως έχουν ειδικά λειτουργικά συστήματα ώστε να παρέχουν τη μέγιστη ισχύ στους χρήστες και κατά κύριο λόγο είναι βασισμένα στα Linux.

Είναι γρήγορος ο server μου;

Μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε εάν ο server εξυπηρετεί σε καλές ή γρήγορες ταχύτητες μέσω μιας online πλατφόρμας μέτρησης όπως είναι το Pingdom Tools.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τους server που χρησιμοποιεί η Hexabit στην ενότητα φιλοξενία ιστοσελίδων και ενημερωθείτε για τα ανταγωνιστικά πακέτα hosting που προσφέρουμε.

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim