Τι είναι τα NTF’s και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο


Τι είναι τα NTF’s και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Είναι απλώς μία τάση, ένας μύθος ή το μέλλον του blockchain; Δείτε περισσότερες πληροφορίες.

Τι ρόλο θα παίξουν στο μέλλον του blockchain;

Τι είναι τα NFT;

Το 2021 εμφανίστηκε μία νέα μέθοδος συναλλαγών μεγάλης αξίας που ονομάστηκε NFT. Κάποιες πλατφόρμες αγοραπωλησίας ξεκίνησαν να εκθέτουν ψηφιακά και υβριδικά έργα γνωστών καλλιτεχνών στις ιστοσελίδες τους με σκοπό την πώληση και αποκλειστικό νόμισμα συναλλαγής κάποιο crypto currency. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το NFT.

Απτά παραδείγματα αγοραπωλησίας NFT

Τον Μάρτιο του 2021 ο CEO του Twitter Jack Dorsey πούλησε με μορφή NFT το πρώτο του tweet (που είχε γίνει το 2006) για 2,9 εκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα Valuables του blockchain σε έναν χρήστη με username “sinaEstavi” μέσω δημοπρασίας. Αυτό το tweet μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

το πρωτο tweet πουληθηκε σαν nft

Τον Μάϊο του 2021 το ψηφιακό έργο με ονομασία “Everydays: The First 5000 Days” του καλλιτέχνη Mike Winkelmann ή αλλιώς “Beeple” πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων επίσης σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Το καλοκαίρι του 2021 το έργο “Human One” του ίδιου καλλιτέχνη πουλήθηκε για 22 εκατομμύρια δολάρια. Το NFT μόλις μετά αυτά τα τρία πολύ σημαντικά γεγονότα είχε ξεκινήσει την τρελή πορεία δημοσιότητας του κλείνοντας τη χρονιά με σύνολο συναλλαγών τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλο έργο του καλλιτέχνη “Beeple” με ονομασία “Ocean Front” που πουλήθηκε έναντι 6 εκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί αυτή τη στιγμή το τρίτο πιο ακριβό έργο του:

καλλιτεχνης beeple ocean front

Φρενήρης ρυθμός ανάπτυξης και δημοτικότητας

Βλέποντας τις εξελίξεις να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, εταιρίες κολοσσοί μπήκαν στο παιχνίδι χωρίς να χάσουν χρόνο. Τον Μάιο του 2021 η

Ο τραγουδιστής Ozzy Ozburne έχει ένα NFT σαν φωτογραφία προφίλ του. Ο ποδοσφαιριστής Lionel Messi ξεκίνησε συνεργασία με γνωστό οίκο δημοπρασιών που έχει αποκλειστικό νόμισμα συναλλαγής το crypto. Ο τραγουδιστής Snoop Dog ανακοίνωσε τη νέα σειρά NFT που αποτελείται από μουσική και video. Εννοείται πως από το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να λείψει ο εκκεντρικός και πρωτοπόρος σε πολλά θέματα καλλιτέχνης “Banksy”.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κάποιες εταιρίες όπως η Apple και η Epic Games είναι ακόμα διστακτικές και αποφεύγουν να εμπλακούν λόγω νομικών ζητημάτων που ίσως προκύψουν στο μέλλον.

Ας κάνουμε τη κατάσταση πιο ρεαλιστική

Φέρνοντας ως παράδειγμα ένα πίνακα ζωγραφικής (π.χ. τη Μόνα Λίζα) υπάρχουν εκατομμύρια αντίτυπα όμως μόνο ένα είναι το γνήσιο και υπάρχει στο μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία. Μπορείς να έχεις ελεύθερα όσους πίνακες-αντίτυπα θέλεις στο σπίτι σου, όμως μόνο ένας έχει το γνήσιο, το πρωτογενές. Κάπως έτσι είναι και τα NFT’s με τη διαφορά πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα έργα είναι ψηφιακά και αποτελούνται κυρίως από multimedia. Συνεπώς παλιοί και νέοι καλλιτέχνες σχεδιάζουν έργα τα οποία εκθέτουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες - οίκους αγοραπωλησίας NFT με μοναδικό τρόπο πληρωμής κάποιο κρυπτονόμισμα. Εάν αγοράσεις ένα από αυτά τα έργα τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις π.χ. να το βάλεις σαν έκθεμα στο σπίτι σου δηλαδή στο blockchain. Κάποια από αυτά τα έργα έχουν και μια μικρή χρηστικότητα όπως για παράδειγμα εικόνες, avatar και γραφικά σε κάποιο video game. Η μεγαλύτερη χρήση τους όμως γίνεται σε περίπτωση εκτίναξης της αξίας τους όπου μπορείς να τα μεταπουλήσεις και να έχεις πολύ μεγάλο κέρδος. Βέβαια εάν είσαι συλλέκτης τότε κάτι τέτοιο σπάνια γίνεται.

Η μοναδικότητα του κάθε έργου διαχωρίζεται από μονάδες δεδομένων αποθηκευμένες στο blockchain καθώς το κάθε ένα από αυτά φέρει την ψηφιακή υπογραφή του καλλιτέχνη. Αυτή είναι και η απόδειξη γνησιότητας του κάθε NFT που αποδεικνύει την νόμιμη κατοχή του.

Τι σημαίνουν τα αρχικά NFT

Το ακρώνυμο σημαίνει “Non Fungible Tokens” δηλαδή μη ανταλλάξιμα διακριτικά. Βέβαια ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα μιας και τα nft είναι στοιχεία σκληρής διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής σε κάποιο trade house. Στην πράξη σημαίνει πως εάν έχεις κάποιο NFT στην κατοχή σου τότε μπορείς να το εκμεταλλευτείς στην μετα-οικονομία των crypto νομισμάτων.

Τι συμβαίνει αυτή τη περίοδο

Το NFT θεωρείται μια πολύ δυνατή τάση αυτή τη περίοδο μιας και πρόκειται για μια νέα μορφή ψηφιακής τέχνης. Οι δημιουργοί του έχοντας μεγάλη πίστη στην ανάπτυξη της εικονικής πραγματικότητας βασίζονται στην ανάγκη του κόσμου για εναλλακτικές πρακτικές απόκτησης καλλιτεχνικών έργων και φυσικά στην τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων.

Φούσκα ή η νέα πραγματικότητα; Το σίγουρο είναι πως τα NFT αναπτύσσονται και διαδίδονται με ασύλληπτο ρυθμό. Η ιστορία θα μας δείξει το αποτέλεσμα!

Περισσότερες πληροφορίες για τα NFT’s από το WikiPedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Non-fungible_token

Πληροφορίες σχετικά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις NFT’s:
https://www.dexerto.com/tech/top-10-most-expensive-nfts-ever-sold-1670505

Ενημερωτικό video από το Youtube που εξηγεί τη χρήση των NFT:

Tags

τεχνολογία των NFT's nft τι είναι ένα nft καλλιτεχνική επανάσταση crypto currency blockchain κρυπτονομίσματα καλλιτέχνες και nft αγοραπωλησίες NFT οίκοι πωλήσεων ψηφιακά έγα crypto νομίσματα NFT ψηφιακά έργα καλλιτεχνών Jack Dorsey Beeple