Τι είναι τα NTF’s και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο


Τι είναι τα NTF’s και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Είναι απλώς μία τάση, ένας μύθος ή το μέλλον του blockchain; Δείτε περισσότερες πληροφορίες.

Τι ρόλο θα παίξουν στο μέλλον του blockchain;

Τι είναι τα NFT

Το 2021 εμφανίστηκε μία νέα μέθοδος συναλλαγών μεγάλης αξίας που ονομάστηκε NFT. Κάποιες πλατφόρμες αγοραπωλησίας ξεκίνησαν να εκθέτουν ψηφιακά και υβριδικά έργα γνωστών καλλιτεχνών στις ιστοσελίδες τους, με σκοπό την πώληση με ένα αποκλειστικό είδος νομίσματος συναλλαγής, το crypto currency. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το NFT.

Τι σημαίνουν τα αρχικά NFT

Το ακρώνυμο σημαίνει “Non Fungible Tokens”, δηλαδή μη ανταλλάξιμα διακριτικά. Βέβαια, ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, μιας και τα nft είναι στοιχεία σκληρής διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής σε κάποιο trade house. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν έχεις κάποιο NFT στην κατοχή σου, τότε μπορείς να το εκμεταλλευτείς στην μετα-οικονομία των crypto νομισμάτων.

Πώς λειτουργούν τα NFT

Ο τρόπος που λειτουργούν τα NFT γίνεται πιο εύκολα αντιληπτός μέσα από ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε έναν πίνακα ζωγραφικής, (π.χ. τη Μόνα Λίζα), υπάρχουν εκατομμύρια αντίτυπα διαθέσιμα, όμως μόνο ένα είναι το γνήσιο, αυτό που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία. Μπορείς να έχεις ελεύθερα όσους πίνακες-αντίτυπα θέλεις στο σπίτι σου, όμως μόνο ένας θα έχει τον αυθεντικό. Κάπως έτσι είναι και τα NFTs, με τη διαφορά πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα έργα είναι ψηφιακά και αποτελούνται κυρίως από multimedia.

Παλιοί και νέοι καλλιτέχνες σχεδιάζουν έργα, τα οποία εκθέτουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες - οίκους αγοραπωλησίας NFT με μοναδικό τρόπο πληρωμής κάποιο κρυπτονόμισμα. Εάν αγοράσεις ένα από αυτά τα έργα, τότε εντάσσεται αυτομάτως στο “διαδικτυακό σου σπίτι”. Κάποια από αυτά τα έργα έχουν και χρηστική λειτουργία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εικόνες, τα avatar και διάφορα γραφικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο video game. Σε περίπτωση εκτίναξης της αξίας τους, υπάρχει και η δυνατότητα μεταπώλησης, όπου το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο. Βέβαια, εάν είσαι συλλέκτης οι περιπτώσεις αυτές είναι πιο σπάνιες.

Και πώς αποδεικνύεται η κατοχή ενός NFT;

Η μοναδικότητα του κάθε έργου διαχωρίζεται από μονάδες δεδομένων αποθηκευμένες στο blockchain, καθώς το κάθε ένα από αυτά φέρει την ψηφιακή υπογραφή του καλλιτέχνη. Αυτή είναι και η απόδειξη γνησιότητας του κάθε NFT που αποδεικνύει την νόμιμη κατοχή του.

Απτά παραδείγματα αγοραπωλησίας NFT

Τον Μάρτιο του 2021 ο CEO του Twitter Jack Dorsey πούλησε μέσω δημοπρασίας το πρώτο του tweet (που είχε γίνει το 2006) σε μορφή NFT για 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Η αγοροπωλησία έγινε στην πλατφόρμα Valuables του blockchain, σε έναν χρήστη με username “sinaEstavi”. Αυτό το tweet μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

το πρωτο tweet πουληθηκε σαν nft

Τον Μάϊο του 2021 το ψηφιακό έργο με ονομασία “Everydays: The First 5000 Days” του καλλιτέχνη Mike Winkelmann ή αλλιώς “Beeple” πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων, επίσης σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Το καλοκαίρι του 2021 το έργο “Human One” του ίδιου καλλιτέχνη πουλήθηκε για 22 εκατομμύρια δολάρια. Το NFT μόλις είχε ξεκινήσει την τρελή πορεία δημοσιότητάς του, κλείνοντας τη χρονιά με σύνολο συναλλαγών τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλο έργο του καλλιτέχνη “Beeple” με ονομασία “Ocean Front” που πουλήθηκε έναντι 6 εκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί αυτή τη στιγμή το τρίτο πιο ακριβό έργο του:

καλλιτεχνης beeple ocean front

Φρενήρης ρυθμός ανάπτυξης και δημοτικότητας

Βλέποντας τις εξελίξεις να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, εταιρίες κολοσσοί μπήκαν στο παιχνίδι χωρίς να χάσουν χρόνο. Τον Μάιο του 2021 η Coca Cola έθεσε σε δημοπρασία κάποια συλλεκτικά εικονικά αντικείμενά της (σε μορφή merchandise) στο Open Sea Marketplace, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά NFTs στον κόσμο. Πριν μερικές ημέρες, η Samsung ανακοίνωσε την εισαγωγή πλατφόρμας NFTs στις τηλεοράσεις της. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι celebrities μπαίνουν στο παιχνίδι, προωθώντας το NFT και προσπαθώντας να πουλήσουν ψηφιακά έργα τους.

Ο τραγουδιστής Ozzy Ozburne έχει ένα NFT σαν φωτογραφία προφίλ του. Ο ποδοσφαιριστής Lionel Messi ξεκίνησε συνεργασία με γνωστό οίκο δημοπρασιών που έχει αποκλειστικό νόμισμα συναλλαγής το crypto. Ο τραγουδιστής Snoop Dog ανακοίνωσε τη νέα σειρά NFT που αποτελείται από μουσική και video. Εννοείται πως από το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να λείψει ο εκκεντρικός και πρωτοπόρος σε πολλά θέματα καλλιτέχνης “Banksy”.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κάποιες εταιρίες, όπως η Apple και η Epic Games, είναι ακόμα διστακτικές και αποφεύγουν να εμπλακούν λόγω νομικών ζητημάτων που ίσως προκύψουν στο μέλλον.

Τι συμβαίνει αυτή τη περίοδο

Το NFT θεωρείται μια πολύ δυνατή τάση αυτή τη περίοδο μιας και πρόκειται για μια νέα μορφή ψηφιακής τέχνης. Οι δημιουργοί του, έχοντας μεγάλη πίστη στην ανάπτυξη της εικονικής πραγματικότητας, βασίζονται στην ανάγκη του κόσμου για εναλλακτικές πρακτικές απόκτησης καλλιτεχνικών έργων και στηρίζονται στην τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων.

Φούσκα ή η νέα πραγματικότητα; Το σίγουρο είναι πως τα NFT αναπτύσσονται και διαδίδονται με ασύλληπτο ρυθμό. Η ιστορία θα μας δείξει το αποτέλεσμα!

Περισσότερες πληροφορίες για τα NFT’s από το WikiPedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Non-fungible_token

Πληροφορίες σχετικά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις NFT’s:
https://www.dexerto.com/tech/top-10-most-expensive-nfts-ever-sold-1670505

Ενημερωτικό video από το Youtube που εξηγεί τη χρήση των NFT:

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim