Τι είναι το VPN και πως μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητα


Τι είναι το VPN και πως μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητα

Το VPN είναι το ακρώνυμο της λέξης Virtual Private Network δηλαδή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο εργασίας και όχι μόνο.

Το VPN μας λύνει τα χέρια για περιπτώσεις τηλεργασίας καθώς μπορεί να συνδέσει στο ίδιο δίκτυο, απομακρυσμένους υπολογιστές. Φανταστείτε να βρίσκεστε στο σπίτι σας αλλά να έχετε άμεση πρόσβαση στα αρχεία της δουλειάς σας, να κάνετε αναζητήσεις στο διαδίκτυο με την ip address του γραφείου σας και τέλος να διαμοιράζετε αρχεία με τους συναδέλφους σας χωρίς να χρειάζεται να τα ανεβάσετε σε κάποιο cloud. Υπό μία έννοια, αυτές είναι οι κύριες λειτουργίες του vpn.

Τι είναι το VPN

Πρόκειται για μια τεχνολογία που δημιουργεί μια ασφαλή, κρυπτογραφημένη σύνδεση μέσω ενός δημόσιου ή ιδιωτικού δικτύου, όπως το διαδίκτυο. Αυτό επιτρέπει την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών, όπως προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, με την απόκρυψη της διεύθυνσης IP της συσκευής και την κρυπτογράφηση όλης της διαδικτυακής κίνησης μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή VPN. Τα VPN χρησιμοποιούνται συχνά από ιδιώτες και επιχειρήσεις για την ασφάλεια της σύνδεσής τους στο διαδίκτυο και την προστασία του διαδικτυακού απορρήτου τους, καθώς και για την πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι περιορισμένο σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες.
how vpn works

Παράλληλα, είναι ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύουν οι χρήστες τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο και να διατηρούν την ταυτότητά τους ιδιωτική. Καθώς συνδέεστε σε έναν ασφαλή διακομιστή VPN, η διαδικτυακή σας κίνηση περνάει μέσα από μια κρυπτογραφημένη σήραγγα στην οποία δεν μπορεί να μπει κανείς, συμπεριλαμβανομένων των χάκερ, των κυβερνήσεων και του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου σας.

Οφέλη και πλεονεκτήματα του VPN

Η χρήση ενός VPN αλλάζει τη διεύθυνση IP σας, τον μοναδικό αριθμό που σας ταυτοποιεί και τη θέση σας στον χάρτη. Αυτή η νέα διεύθυνση IP θα σας κάνει να φαίνεστε ότι βρίσκεστε στην τοποθεσία που επιλέγετε όταν συνδέεστε: στο Μπαγκλαντές, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία ή σχεδόν σε οποιαδήποτε χώρα, εάν κι εφόσον η υπηρεσία VPN διαθέτει διακομιστές εκεί.

Προστατέψτε την ιδιωτικότητά σας

Η αλλαγή της διεύθυνσης IP με ένα VPN προστατεύει την ταυτότητά σας από ιστότοπους, εφαρμογές και υπηρεσίες που θέλουν να σας παρακολουθούν. Τα καλά VPN αποτρέπουν επίσης τον πάροχο διαδικτύου, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και οποιονδήποτε άλλον μπορεί να ακούει τη δραστηριότητά σας, χάρη σε ένα επίπεδο ισχυρής κρυπτογράφησης. Η χρήση ενός VPN σας προστατεύει από παραβιάσεις της ασφάλειας σε πολλές μορφές, όπως η υποκλοπή πακέτων, τα αθέμιτα δίκτυα Wi-Fi και οι επιθέσεις man-in-the-middle. Οι ταξιδιώτες, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι και όλα τα είδη ατόμων που ταξιδεύουν χρησιμοποιούν ένα VPN όποτε βρίσκονται σε ένα μη αξιόπιστο δίκτυο, όπως το δωρεάν δημόσιο Wi-Fi.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ ένα VPN;

Αν η ιδιωτικότητα είναι σημαντική για εσάς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα VPN κάθε φορά που συνδέεστε στο διαδίκτυο. Μια εφαρμογή VPN εκτελείται στο παρασκήνιο της συσκευής σας, ώστε να μην εμποδίζει ό,τι κι αν κάνετε στο διαδίκτυο: περιήγηση, συνομιλία, παιχνίδια, download. Και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο γνωρίζοντας ότι το απόρρητό σας είναι πάντα προστατευμένο.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες VPN για να διαλέξετε και η καλύτερη για εσάς θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις σας. Ορισμένες από τις πιο γνωστές και με υψηλή βαθμολογία VPN είναι:

  • ExpressVPN - γνωστό για τις γρήγορες ταχύτητες, τα ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας και την αξιόπιστη σύνδεσή του. Επιλέγει αυτόματα το καλύτερο πρωτόκολλο για το δίκτυό σας, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα πρωτόκολλο χειροκίνητα.
  • NordVPN - θεωρείται ιδιαίτερα αξιόλογο για τα ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας και το μεγάλο δίκτυο διακομιστών του.
  • Surfshark - μια φιλική και οικονομική επιλογή με ισχυρή ασφάλεια και αυξανόμενο δίκτυο διακομιστών.
  • CyberGhost VPN - επαινείται για το φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον εργασίας του και τα ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας.
  • Private Internet Access (PIA) - γνωστό για την ισχυρή ασφάλεια, την πολιτική απορρήτου και το μεγάλο δίκτυο διακομιστών του.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το καλύτερο VPN για ένα άτομο μπορεί να μην είναι το καλύτερο για κάποιο άλλο. Συνιστάται να κάνετε τη δική σας έρευνα, να διαβάσετε κριτικές και να συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά των διαφόρων VPN πριν πάρετε μια απόφαση.

Πρωτόκολλα VPN

Τα πρωτόκολλα VPN είναι οι μέθοδοι με τις οποίες η συσκευή σας συνδέεται στον διακομιστή VPN. Ορισμένα πρωτόκολλα είναι καλύτερα για την ταχύτητα, ορισμένα είναι καλύτερα για την ασφάλεια και ορισμένα απλά λειτουργούν καλύτερα υπό ορισμένες συνθήκες δικτύου. Τα περισσότερα VPN χρησιμοποιούν ένα τυπικό σύνολο πρωτοκόλλων, αλλά η ExpressVPN δημιούργησε το Lightway για να τα ξεπεράσει όλα σε ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια. Τα δημοφιλή πρωτόκολλα VPN που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι:

  • OpenVPN
  • IKEv2
  • L2TP / IPsec
  • PPTP
  • WireGuard
  • SSTP

Ακολουθεί ένα επεξηγηματικό video για τη χρήση vpn:

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim