Η τεχνολογία της Τηλεματικής και πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας


Η τεχνολογία της Τηλεματικής και πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας

Η τηλεματική είναι μια τεχνολογία που συνδυάζει τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική για τη μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.

Στο πλαίσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η τηλεματική αναφέρεται συνήθως στη χρήση ασύρματης επικοινωνίας για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ ενός οχήματος και ενός απομακρυσμένου συστήματος (π.χ. μια συστοιχία υπολογιστών ή έναν server).

Εφαρμογές της τηλεματικής

Τα συστήματα τηλεματικής στα οχήματα μπορούν να συλλέγουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, όπως η θέση του οχήματος, η ταχύτητα με την οποία κινείται, η κατανάλωση καυσίμου, η απόδοση του κινητήρα και η συμπεριφορά του οδηγού. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η βελτίωση της απόδοσης του οχήματος, η αύξηση της ασφάλειας και η παροχή υπηρεσιών όπως η οδική βοήθεια.

Η τεχνολογία τηλεματικής έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στον ασφαλιστικό κλάδο για την ανάπτυξη ασφαλιστικών συμβολαίων βάσει χρήσης του οχήματος, όπου τα ασφάλιστρα ενός οδηγού βασίζονται στην οδηγική του συμπεριφορά, όπως αυτή καταγράφεται από μια συσκευή τηλεματικής που είναι εγκατεστημένη στο όχημά του.

Εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνολογία τηλεματικής χρησιμοποιείται και σε άλλους κλάδους, όπως οι μεταφορές και τα logistics, η διαχείριση στόλου και η υγειονομική περίθαλψη.

Πως λειτουργεί η τηλεματική

Τα συστήματα τηλεματικής βασίζονται σε διάφορους αισθητήρες και τεχνολογίες επικοινωνίας, όπως το GPS, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το Bluetooth, για τη συλλογή και τη μετάδοση δεδομένων. Τα δεδομένα τηλεματικής μπορούν να αναλυθούν σε πραγματικό χρόνο ή να αποθηκευτούν για μεταγενέστερη ανάλυση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της απόδοσης του οχήματος, τον εντοπισμό και τη διάγνωση προβλημάτων καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικής συντήρησης. Η τηλεματική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών συνδεδεμένου αυτοκινήτου, όπως απομακρυσμένη διάγνωση, παρακολούθηση οχήματος και βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Ταχεία ανάπτυξη και συλλογή προσωπικών δεδομένων

Η παγκόσμια αγορά τηλεματικής αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει σε αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026. Η τηλεματική έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την οδική ασφάλεια παρέχοντας στους οδηγούς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις συνθήκες κυκλοφορίας, τους οδικούς κινδύνους και τις καιρικές συνθήκες.

Ένα παράδειγμα εφαρμογής της τηλεματικής, είναι η ένδειξη αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων στο Google maps ή ενδείξεις όπως τόπος ατυχήματος και μέρη όπου γίνονται έργα ασφαλτόστρωσης, ώστε να γνωρίζει ο οδηγός και να μην περάσει από εκείνο το σημείο.

Έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των συστημάτων τηλεματικής στην ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια, καθώς συλλέγουν και διαβιβάζουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, υπάρχουν βιομηχανικά πρότυπα και κανονισμοί που διασφαλίζουν ότι η διαχείριση των δεδομένων γίνεται με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο.

Τα δημοφιλέστερα πρότυπα διασφάλισης προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με την τηλεματική είναι:

  1. Society of Automotive Engineers (SAE): Η SAE είναι ένας διεθνής οργανισμός που αναπτύσσει πρότυπα σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο οργανισμός έχει αναπτύξει διάφορα πρότυπα που σχετίζονται με την τηλεματική, όπως το SAE J2735, το οποίο καλύπτει την ανταλλαγή μηνυμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια μεταξύ οχημάτων, και το SAE J1962, το οποίο καλύπτει τον διαγνωστικό σύνδεσμο που χρησιμοποιείται στα περισσότερα οχήματα.
  2. Ομοσπονδιακή Διοίκηση Ασφάλειας Αυτοκινήτων (FMCSA): Η FMCSA είναι ομοσπονδιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που ρυθμίζει τα εμπορικά μηχανοκίνητα οχήματα. Ο οργανισμός έχει αναπτύξει κανονισμούς σχετικά με τα συστήματα τηλεματικής που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για τη διατήρηση δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
  3. Γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (GDPR): Πρόκειται για έναν κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ το 2018. Απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν ρητή συγκατάθεση από τα άτομα πριν συλλέξουν τα προσωπικά τους δεδομένα και επιβάλλει την προστασία των δεδομένων αυτών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή αποκάλυψη.
  4. Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO): Ο ISO έχει αναπτύξει διάφορα πρότυπα σχετικά με την τηλεματική, συμπεριλαμβανομένου του ISO 15118, το οποίο καλύπτει την επικοινωνία μεταξύ ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης, και του ISO 15638, το οποίο καλύπτει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των συστημάτων τηλεματικής.
Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim