Μετάβαση σε νέο τύπο αρχείων εικόνων Webp καινούργιο format της Google


Μετάβαση σε νέο τύπο αρχείων εικόνων Webp καινούργιο format της Google

Το WebP είναι μια σύγχρονη μορφή αρχείου εικόνας που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τη Google.

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στο διαδίκτυο και ο κύριος σκοπός του webp είναι να αντιμετωπίσει ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν παραδοσιακές μορφές εικόνας, όπως το JPEG (Joint Photographic Experts Group) και το PNG (Portable Network Graphics).

Πλεονεκτήματα χρήσης εικόνων webp

Στο παρακάτω κείμενο, αναλύουμε τα πλεονεκτήματα χρήσης αυτού του νέου format εικόνων και πως μπορεί να σας βοηθήσει στην ιστοσελίδα σας.

Αποδοτική συμπίεση

Το WebP προσφέρει ευελιξία, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να επιλέξουν μεταξύ συμπίεσης χωρίς απώλειες και συμπίεσης με απώλειες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Στη λειτουργία με απώλειες, μπορεί να επιτύχει σημαντικά μικρότερα μεγέθη αρχείων σε σύγκριση με το JPEG, διατηρώντας παράλληλα πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Στη λειτουργία χωρίς απώλειες, παρέχει συμπίεση χωρίς απώλειες παρόμοια με το PNG. Μικρότερα μεγέθη αρχείων σημαίνουν ταχύτερους χρόνους φόρτωσης για τις ιστοσελίδες, κάτι που είναι κρίσιμο για την εμπειρία του χρήστη και το SEO.

Transparency

Το WebP υποστηρίζει alpha channels, επιτρέποντας εικόνες με διαφανές φόντο, παρόμοια με το PNG. Αυτό είναι απαραίτητο για στοιχεία όπως τα λογότυπα και τα εικονίδια.

Ευρεία υποστήριξη προγραμμάτων περιήγησης

Με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξη του WebP έχει γίνει πιο διαδεδομένη μεταξύ των προγραμμάτων περιήγησης ιστού. Τα προγράμματα περιήγησης όπως ο Chrome, ο Firefox, ο Edge και ο Opera υποστηρίζουν εγγενώς το WebP. Για τα μη υποστηριζόμενα προγράμματα περιήγησης, μπορούν να παρέχονται εφεδρικές εικόνες.

Υποστήριξη κινούμενων σχεδίων

Το WebP υποστηρίζει κινούμενες εικόνες, καθιστώντας το κατάλληλο υποκατάστατο των κινούμενων GIF. Μπορεί να επιτύχει καλύτερη συμπίεση και ποιότητα για κινούμενα σχέδια σε σύγκριση με το GIF.

Σύγκριση webp με άλλες μορφές αρχείων

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι το webp είναι πλέον η καλύτερη και η δημοφιλέστερη μορφή αρχείου για εικόνες που θα προβληθούν στο internet, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά του, σε σύγκριση με το JPEG και το PNG:

Σύγκριση με το jpg: Το jpg δεν υποστηρίζει διαφανή φόντο στα αρχεία του. Επίσης το βασικό πρόβλημα σε σχέση με το webp είναι η απώλεια ποιότητας με επανειλημμένες επεξεργασίες και αποθηκεύσεις. Τέλος να αναφέρουμε πως η συμπίεση αρχείου jpg είναι εμφανώς κατώτερη σε σχέση με το webp.

Σύγκριση με το png: Μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων σε σύγκριση με το WebP και το JPEG, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους χρόνους φόρτωσης της ιστοσελίδας. Επίσης δεν υποστηρίζονται τα κινούμενα σχέδια.

Κατά γενική ομολογία, το jpg και το png έχουν καλύτερη απόδοση χρωμάτων και ποιότητας εικόνας όταν δεν είναι πολύ βελτιστοποιημένα τα αρχεία σε σχέση με το webp. Όμως το webp έχει καλύτερη απόδοση εικόνας (γενικά) κατά τη διαδικασία βελτιστοποίησης μιας εικόνας.

Τέλος να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό: Χρησιμοποιώντας εικόνες webp στην ιστοσελίδας σας, επιτυγχάνετε μεγαλύτερη βαθμολογία στο Google pagespeed insights μιας και είναι πλέον προαπαιτούμενο.

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim