Προστασία από spam και κακόβουλο λογισμικό


Προστασία από spam και κακόβουλο λογισμικό

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι ένα πρόβλημα που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων.

Προστασία φόρμας επικοινωνίας από σπαμ

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε αποκλειστικά για την αποφυγή ενοχλητικών μηνυμάτων από τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας σας.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα κι αν έχετε μια απλή φόρμα συλλογής πληροφοριών από τους πελάτες σας, πρόκειται να λάβετε μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή αλλιώς spam. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να λάβετε και πάρα πολλά από αυτά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ακόμη και σε φόρμες που δεν κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να ωφελήσει πιθανώς τον spammer (όπως η αναδημοσίευση στον ιστότοπο όπου θα μπορούσαν να προσθέσουν backlinks σε άλλους ιστότοπους). Οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας χρησιμοποιούν τις φόρμες επικοινωνίας για να προωθήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και ιστότοπους και τις χρησιμοποιούν και για πιο κακόβουλους σκοπούς. Ο αποκλεισμός των αποστολέων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας από τις φόρμες ιστού σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο παραγωγικότητας.

Τι να κάνετε για να μη δέχεστε μηνύματα spam

Προκειμένου να προστατεύσετε τις φόρμες της ιστοσελίδας σας, πρέπει να καταστήσετε δύσκολη ή αδύνατη τη συμπλήρωση και την υποβολή της φόρμας από ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο (spam bot), διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη χρήση της από τους πελάτες σας. Αυτό είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς εάν κάνετε τη συμπλήρωση της φόρμας πολύ δύσκολη, οι πελάτες σας δεν θα μπουν στη διαδικασία να τη συμπληρώσουν. Από την άλλη αν την κάνετε πολύ εύκολη, θα λάβετε περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα από πραγματικές υποβολές.

Καλώς ήρθατε στις διασκεδαστικές στιγμές διαχείρισης ενός ιστότοπου!

Χρησιμοποιήστε ένα CAPTCHA!

Το CAPTCHA είναι ένα script που εμποδίζει τα spam bots να έχουν πρόσβαση στις φόρμες σας, ενώ οι άνθρωποι μπορούν (ως επί το πλείστον) να το περάσουν. Εάν έχετε συμπληρώσει ποτέ μια φόρμα επικοινωνίας πολύ πιθανό να το έχετε συναντήσει. Μπορείτε να κατεβάσετε μια δωρεάν λύση CAPTCHA από την ReCAPTCHA: https://www.google.com/recaptcha/about
captcha checkbox looks like

Αποκλείστε τις ανεπιθύμητες IP

Καταγράφοντας μια σειρά από ip που συχνά σας στέλνουν μηνύματα σπαμ, μπορείτε να δώσετε στον host provider σας τη λίστα και να τις αποκλείσει από την ιστοσελίδα σας.

Χρησιμοποιήστε το Akismet

Το Akismet δημιουργήθηκε για να βοηθά τους bloggers να αποκλείουν ανεπιθύμητα σχόλια στις φόρμες τους, αλλά μπορείτε να το αγοράσετε κι εσείς. Υπάρχουν διάφορα σχέδια που θα σας βοηθήσουν να αποκλείσετε τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των bloggers επειδή είναι εύκολη στη χρήση της. Απλώς κατεβάζετε ένα API Akismet και, στη συνέχεια, ρυθμίζετε την προσθήκη του στην ιστοσελίδα σας: https://akismet.com

Μην χρησιμοποιείται τυποποιημένα url

Για παράδειγμα το link τύπου: i-istoselida-mou.gr/contact είναι προφανές για τους αυτοματοποιημένους μηχανισμούς ότι εκεί ίσως υπάρχει μια φόρμα επικοινωνίας.

Αποφύγετε όσο μπορείτε μηχανισμούς με σχόλια στα άρθρα σας

Η διαδραστικότητα μεταξύ των χρηστών έχει περάσει πλέον στα κοινωνικά δίκτυα. Τα social media είναι το κυριότερο μέρος ανταλλαγής απόψεων και διαθέτουν δυνατούς μηχανισμούς αποφυγής σπαμ.

Η καλύτερη λύση: Ρωτήστε τους επισκέπτες σας

Μία πολύ διαδεδομένη λύση αποφυγής ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι τα πεδία με συγκεκριμένη απάντηση. Για παράδειγμα μπορείτε να ρωτήσετε τους χρήστες σας πόσο κάνει 7 + 3. Εάν ο χρήστης απαντήσει κάτι διαφορετικό από τον αριθμό 10 τότε η φόρμα δεν προχωράει. Αυτή η μέθοδος δυσκολεύει πολύ τα spam bots.

Η καλύτερη στρατηγική διαχείρισης και αποφυγής ανεπιθύμητων μηνυμάτων από τις φόρμες απαιτεί συνδυασμό μεθόδων προστασίας

Ένας άνισος πόλεμος

Οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας γίνονται ολοένα και πιο δημιουργικοί όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους ξεπερνούν τα εργαλεία αποκλεισμού ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Έχουν πιο εξελιγμένα προγράμματα αποστολής ανεπιθύμητων μηνυμάτων και πολλοί απασχολούν ακόμη και προσωπικό για να δημοσιεύουν απευθείας τα ανεπιθύμητα μηνύματά τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να αποκλείσετε έναν πραγματικό άνθρωπο που υποβάλλει ανεπιθύμητα μηνύματα με μη αυτόματο τρόπο μέσω μιας φόρμας. Καμία λύση δεν πρόκειται να πιάσει κάθε τύπο spam. Έτσι, η χρήση πολλαπλών μεθόδων μπορεί να βοηθήσει.

Αλλά να θυμάστε: Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλές μεθόδους που μπορεί να δει ο επισκέπτης. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε και CAPTCHA και ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί από έναν άνθρωπο στην ίδια φόρμα. Αυτό θα ενοχλήσει ορισμένους πελάτες και θα χάσετε τις πραγματικές αποστολές μηνυμάτων.

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim