Κατασκευή ιστοσελίδων με Joomla! CMS


Κατασκευή ιστοσελίδων με Joomla! CMS

Το Joomla! είναι ένα από τα πιο γνωστά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) ανοιχτού κώδικα.

Τη δεκαετία του 2000 ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα CMS και κατείχε σημαντικό αριθμό ιστοσελίδων παγκοσμίως. Η πρώτη ονομασία του (έκδοση 1.0) ήταν “Mambo” ένα από τα πρώτα cms που δημιουργήθηκαν ποτέ. Ωστόσο από το 2014 μέχρι το 2019 τα στατιστικά του μειώθηκαν δραματικά με όλο και περισσότερες ιστοσελίδες να μετατρέπονται σε άλλα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Κυρίως λόγω του WordPress και του Drupal που κατέκτησαν την αγορά με γοργούς ρυθμούς.

Το Drupal σαφώς ανώτερο πρόγραμμα και των δύο, έδινε πολλές επιλογές στους προγραμματιστές. Είχε και έχει μια διαφορετικής φιλοσοφίας κώδικα από τα υπόλοιπα, πιο εθιστικό, πιο ελκυστικό.

Το WordPress είναι πιο θελκτικό στο μάτι των χειριστών και των συντακτών αλλά κυρίως λόγω του πετυχημένου marketing που έκανε παγκοσμίως, κατάκτησε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και παραμένει το Νο1 σύστημα διαχείρισης περιεχομένου σε αριθμό εφαρμογών.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για κατασκευή ιστοσελίδας με Wordpress σε παρελθοντικό μας άρθρο.

Το 2022 το Joomla! Community μας επιφύλασσε μια σημαντική αλλαγή που είχε ανακοινώσει 11 μήνες νωρίτερα. Το Joomla! έκδοσης 4 ήρθε και είναι πιο δυνατό από ποτέ!

Ξεκινώντας: Τι είναι το Joomla!

Το Joomla! είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες. Βασισμένο στη φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα (open source) που σημαίνει πρακτικά πως μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης να επέμβει στα αρχεία του και να τα αναδιαμορφώσει κατά το δοκούν. Όπως τα περισσότερα cms έτσι και αυτό είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του joomla.org

Που χρησιμοποιείται κυρίως

Το Joomla! δεν έχει συγκεκριμένο πεδίο δράσης. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες εταιρικής παρουσίασης αλλά και e-shop παγκόσμιας εμβέλειας που δημιουργήθηκαν με το Joomla! Διαθέτει χιλιάδες plugins ώστε να διαλέξει ο προγραμματιστής για τις ανάγκες του. Παράλληλα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών παγκοσμίως με εκατομμύρια χρήστες να την υποστηρίζουν. Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για εξαιρετικά εύκολο λογισμικό με ξεκάθαρο περιβάλλον, πολλές επιλογές, εύχρηστα μενού και όμορφη συστοιχία αρχείων.

Τα στατιστικά του Joomla!

Με το Joomla! Έχουν κατασκευαστεί περίπου 4,1 εκατομμύρια ιστοσελίδες παγκοσμίως. Βρίσκεται στην τρίτη θέση σύμφωνα με τα στατιστικά Μαΐου 2022 της ιστοσελίδας builtwith.com που μπορείτε να δείτε εδώ.

Περίοπτη θέση έχει στις προτιμήσεις των Αμερικανών που το κατατάσσουν στη δεύτερη θέση με περίπου 346.000 ενεργές ιστοσελίδες. Δεύτερη έρχεται η Γερμανία με 198.000 και τρίτη η Ρωσία με 133.000 ιστοσελίδες.

Από όλες τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν cms για τη διαχείρισή τους, το Joomla! αποτελεί περίπου το 20% αυτών ποσοστό που αυξάνει εκθετικά την τελευταία χρονιά.

Γιατί να χρησιμοποιήσω Joomla!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει το Joomla! Σας παραθέτουμε μερικούς για οποίους υποστηρίζουμε πως είναι καλό να χρησιμοποιείτε Joomla!:

  1. Υποστηρίζει όλων των μορφών multimedia
    Μπορείτε να εντάξετε στα άρθρα σας ήχο, μουσική, εικόνες, video και οποιαδήποτε άλλη μορφή multimedia.
  2. Είναι δωρεάν, δεν κοστίζει τίποτα. Χωρίς καμία χρέωση μπορεί ένας χρήστης να το κατεβάσει και να το δοκιμάσει
  3. Είναι απολύτως φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης
    Στο market του Joomla! θα βρείτε πολλά plugins με τα οποία θα κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης
  4. Η έκδοση 4 είναι μια ολοκληρωμένη μορφή του σύγχρονου Joomla! Και δεν χρειάζεται πολλές παραμετροποιήσεις για να το λειτουργήσετε.
  5. Είναι ανοιχτού κώδικα (open source)
    Αυτό σημαίνει πως κάποιος που γνωρίζει από προγραμματισμό μπορεί να ανοίξει τα αρχεία του Joomla! και να τα παραμετροποιήσει όπως θέλει με σκοπό να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο στην ιστοσελίδα. Παράλληλα ο όρος open source σημαίνει πως βλέποντας τη φιλοσοφία του Joomla! μπορεί ένας προγραμματιστής να κατασκευάσει ένα plugin και να το διαθέσει στην αγορά προς πώληση. Έτσι η κοινότητα του Joomla! δημιουργεί νέες ευκαιρίες στους ήδη υπάρχοντες προγραμματιστές με εμπειρία στα cms και στο user experience.
  6. Υπάρχουν χιλιάδες templates για να διαλέξετε
    Το Joomla! λόγο της αναγνωρισιμότητάς του έχει δημιουργήσει την ανάγκη ζήτησης πολλών και πρωτότυπων template προς χρήση. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν θέματα που θα κάνουν την ιστοσελίδα σας ξεχωριστή
  7. Μπορείτε να λύσετε τα προβλήματά σας στα forums
    Το Joomla! απασχολεί παγκοσμίως εκατομμύρια προγραμματιστές οι οποίο παραθέτουν τα προβλήματά του σε διάφορα forum από τα οποία μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες ή να καταθέσετε την ερώτησή σας και κάποιος πιο έμπειρος από εσάς να σας απαντήσει.
  8. Είναι κορυφαίο σε ασφάλεια ειδικά όταν συνοδεύεται από το Component “Admin Tools” της Akeeba LTD

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του Joomla! 4 από την επίσημη ιστοσελίδα του joomla.org

Συνοψίζοντας η επιλογή του Joomla! είναι καθαρά θέμα γνώσεων και ικανοτήτων του εκάστοτε προγραμματιστή. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη δική σας ιστοσελίδα.

Για κατασκευή ιστοσελίδας με Joomla! είμαστε ειδικοί! Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες καθώς και να λάβετε μια οικονομική προσφορά συνεργασίας.

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim