Κατασκευή ιστοσελίδων με Wordpress


Κατασκευή ιστοσελίδων με Wordpress

Το Wordpress είναι το δημοφιλέστερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) ανοιχτού κώδικα.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον και τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα CMS που θα συναντήσετε.

Διαβάστε σε προηγούμενο άρθρο μας τι είναι το πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου ιστοσελίδας CMS.

Τι είναι το Wordpress

Το Wordpress είναι μια πλατφόρμα αρχείων με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες. Η μορφή που χρησιμοποιεί για τα αρχεία του είναι ανοιχτού κώδικα (open source) που σημαίνει πρακτικά πως οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να επέμβει σε αυτά και να τα αναδιαμορφώσει κατά το δοκούν. Όπως τα περισσότερα CMS έτσι και αυτό είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του wordpress.com

Που χρησιμοποιείται

Το Wordpress χρησιμοποιείται κυρίως από αρχάριους χρήστες που ξεκινάνε τώρα την πορεία τους στην κατασκευή ιστοσελίδων καθώς πρόκειται για εξαιρετικά εύκολο λογισμικό με εύχρηστα μενού, ξεκάθαρο περιβάλλον και αρκετές επιλογές. Ενδείκνυται για άτομα που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό ή γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα. Επίσης το Wordpress χρησιμοποιούν πολλοί μη επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί χειριστές του προγράμματος και μπορούν με εύκολο τρόπο να κατασκευάσουν μια ιστοσελίδα.

Τα στατιστικά του Wordpress

Το Wordpress αποτελεί περίπου το 42% όλων των ιστοσελίδων που υπάρχουν παγκοσμίως σε ολόκληρο το internet. Στατιστικό το οποίο κανένα άλλο πρόγραμμα ή CMS δεν έχει τολμήσει να πλησιάσει.

Παράλληλα, το Wordpress αποτελεί το 40% των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν CMS για τη διαχείρισή τους, ποσοστό που επίσης κανένα άλλο CMS δεν έχει πετύχει ακόμα.

Γιατί να χρησιμοποιήσω Wordpress;

Σας παραθέτουμε μερικούς λόγους για οποίους υποστηρίζουμε πως είναι καλό να χρησιμοποιείτε Wordpress:

  1. Υποστηρίζει όλων των μορφών multimedia
    Μπορείτε να εντάξετε στα άρθρα σας ήχο, μουσική, εικόνες, video και οποιαδήποτε άλλη μορφή multimedia.
  2. Είναι δωρεάν
  3. Είναι απολύτως φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης
    Στο market του Wordpress θα βρείτε πολλά plugins με τα οποία θα κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης. Μερικά από τα πιο γνωστά plugins είναι το Yoast seo, το Rocket, το Rank math και το Worldwide statistics.
  4. Ενδείκνυται για τη δημιουργία Blog
    Ένας νέος χρήστης CMS μπορεί να κατασκευάσει το δικό του blog εύκολα χωρίς να γνωρίζει απολύτως τίποτα από προγραμματισμό
  5. Είναι ανοιχτού κώδικα (open source)
    Αυτό σημαίνει πως κάποιος που γνωρίζει από προγραμματισμό μπορεί να ανοίξει τα αρχεία του Wordpress και να τα παραμετροποιήσει όπως θέλει με σκοπό να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, ο όρος open source σημαίνει πως βλέποντας τη φιλοσοφία του Wordpress ένας προγραμματιστής μπορεί να κατασκευάσει ένα plugin και να το διαθέσει στην αγορά προς πώληση. Έτσι, η κοινότητα του Wordpress δημιουργεί νέες ευκαιρίες στους ήδη υπάρχοντες προγραμματιστές με εμπειρία στα CMS και στο user experience.
  6. Υπάρχουν χιλιάδες themes για να διαλέξετε
    Το Wordpress λόγω της δημοφιλίας του έχει αυξήσει τη ζήτηση πολλών και πρωτότυπων template. Γι’ αυτό, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες, από τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε είτε επί πληρωμή, είτε δωρεάν, θέματα που θα κάνουν την ιστοσελίδα σας ξεχωριστή.
  7. Μπορείτε να λύσετε τα προβλήματά σας στα forums
    Το Wordpress απασχολεί παγκοσμίως εκατομμύρια προγραμματιστές, οι οποίοι παραθέτουν τα προβλήματά τους σε διάφορα forum από όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες ή να καταθέσετε την ερώτησή σας και κάποιος πιο έμπειρος από εσάς να σας απαντήσει.
  8. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν οι page builders
    Με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς την εμφάνιση που θέλετε μέσα στην ιστοσελίδα σας και να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες μέσα από τη μεγάλη γκάμα που διαθέτουν. Μερικοί από τους πιο γνωστούς page builders είναι ο Visual Composer, ο Elementor και ο Divi builder.

Συνοψίζοντας, το Wordpress μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη δική σας ιστοσελίδα εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειαστεί η συμβολή ενός προγραμματιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα εξαρτάται από την οπτική αυτού που δημιουργεί την ιστοσελίδα και όχι από το πρόγραμμα διαχείρισης του περιεχομένου της.

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim