Ασφάλεια ιστοσελίδων στο internet - Website security


Ασφάλεια ιστοσελίδων στο internet - Website security

Ανοίγουμε ένα από τα σημαντικότερα θέματα: Την ασφάλεια της εταιρικής σας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια της ιστοσελίδας σας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι χάκερ και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν συνεχώς ευπάθειες στους ιστότοπους για να τις εκμεταλλευτούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Ως ιδιοκτήτης ιστότοπου, είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι το website σας είναι ασφαλές και προστατευμένο από αυτές τις απειλές. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε για την ασφάλεια ιστοσελίδων και θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να την επιτύχετε.

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια ιστοτόπου;

  • Προστασία ευαίσθητων πληροφοριών: Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την εξασφάλιση της ασφάλειας του ιστότοπου σας είναι η προστασία ευαίσθητων πληροφοριών. Οι ιστότοποι συχνά αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονόματα, διευθύνσεις και στοιχεία πιστωτικών καρτών. Εάν οι πληροφορίες αυτές πέσουν σε λάθος χέρια, μπορεί να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας και οικονομική απώλεια.
  • Διατήρηση της εμπιστοσύνης: Οι πελάτες είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν έναν ιστότοπο που είναι ασφαλής. Εάν ο ιστότοπός σας δεν είναι ασφαλής και οι πελάτες πέσουν θύματα απάτης στον κυβερνοχώρο, αυτό μπορεί να βλάψει τη φήμη σας και να οδηγήσει σε απώλεια εργασιών.
  • Συμμόρφωση: Ανάλογα με τον κλάδο, οι ιστότοποι ενδέχεται να απαιτείται να συμμορφώνονται με ορισμένα πρότυπα και κανονισμούς ασφαλείας όπως το GDPR. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και νομικές συνέπειες.

Συμβουλές για την επίτευξη της ασφάλειας ιστοσελίδων

  • Χρήση HTTPS: Το HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) είναι ένα πρωτόκολλο (SSL) που κρυπτογραφεί την επικοινωνία μεταξύ ενός ιστότοπου και των χρηστών του. Με τη χρήση του HTTPS, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες προστατεύονται από χάκερ και εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
    * Στη Hexabit μεριμνούμε έτσι ώστε όλες οι ιστοσελίδες να διαθέτουν SSL με το πρωτόκολλο της Let’s Encrypt κορυφαίας κρυπτογράφησης 256bit.
    Το SSL (Secure Sockets Layer) και το TLS (Transport Layer Security) είναι πρωτόκολλα κρυπτογράφησης που προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στην επικοινωνία του ιστότοπου. Η εφαρμογή SSL/TLS διασφαλίζει ότι η επικοινωνία μεταξύ του ιστοτόπου σας και των χρηστών είναι ασφαλής.
  • Διατηρείτε το λογισμικό ενημερωμένο: Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό του ιστοτόπου σας είναι ενημερωμένο. Οι χάκερς συχνά εκμεταλλεύονται ευπάθειες σε ξεπερασμένο λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστότοπους.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Ενθαρρύνετε τους χρήστες σας να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και εφαρμόστε πολιτικές κωδικών πρόσβασης που επιβάλλουν απαιτήσεις πολυπλοκότητας και μήκους.
  • Εφαρμόστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ή αλλιώς two factor authentication (2FA) προσθέτει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς των χρηστών. Εκτός από τον κωδικό πρόσβασης, οι χρήστες καλούνται να παρέχουν έναν δεύτερο παράγοντα, όπως έναν κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό τους.
  • Χρήση τείχους προστασίας εφαρμογών ιστού (WAF): Το τείχος προστασίας εφαρμογών ιστού Firewall είναι ένας τύπος προστασίας που παρακολουθεί και φιλτράρει την κυκλοφορία από και προς μια εφαρμογή ιστού. Η εφαρμογή ενός WAF μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ιστοτόπου σας από επιθέσεις όπως το SQL injection και το cross-site scripting.
  • Δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του ιστοτόπου σας: Η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup) μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια! Έχοντας πάντα ένα ενημερωμένο και πρόσφατο backup, εξασφαλίζετε ότι σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας ή άλλων απροσδόκητων γεγονότων, μπορείτε να επαναφέρετε ανά πάσα στιγμή την ιστοσελίδα σας σε μια πρότερη μορφή.
  • Αλλάζετε πάντα το url εισόδου στο διαχειριστικό σύστημα: Σε περίπτωση χρήσης ενός CMS, το url από το οποίο μπορείτε να κάνετε είσοδο στο διαχειριστικό σύστημα της ιστοσελίδας σας, είναι συνήθως γνωστό. Για παράδειγμα στο Wordpress το κλασσικό url εισόδου είναι το “/wp-admin”. Χρησιμοποιώντας διάφορα plugin, μπορείτε να αλλάξετε αυτό το url με κάποιο άλλο δικό σας και έτσι να αποτρέψετε την εύκολη είσοδο στη διαχείρισή σας.
  • Προσοχή στα δικαιώματα αρχείων και φακέλων: Τα δικαιώματα αρχείων και φακέλων αποτρέπουν τους χρήστες που δεν είναι admin, να κάνουν αλλαγές στη συστοιχία των αρχείων σας όπως π.χ. upload στον server ή αλλαγή δικαιωμάτων στη διαβάθμιση χρηστών.
  • Μην δίνετε τόσο εύκολα τους κωδικούς σας σε αγνώστους: Οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, τείνουν να παραδίδουν εύκολα κωδικούς διαχείρισης σε αγνώστους, κυρίως γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τη βοήθεια ενός γνώστη του συστήματος. Η σωστή τακτική πριν την παράδοση κωδικών είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας με εταιρία που είναι επαγγελματίες και καταξιωμένοι στον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων.
Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim