Τι είναι ιστοσελίδα - Website


Τι είναι ιστοσελίδα - Website

Ένας δικτυακός τόπος ή ιστοσελίδα ή website, είναι σαν ένα εικονικό μέρος στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε βίντεο, να διαβάσετε άρθρα, να αγοράσετε πράγματα ή να συνδεθείτε με άλλους μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύων social media. Αποτελείται από ιστοσελίδες που συνδέονται μεταξύ τους, όπως οι σελίδες ενός βιβλίου. Όταν πληκτρολογείτε τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, σας μεταφέρει στην εν λόγω ιστοσελίδα, ώστε να μπορείτε να δείτε τι υπάρχει εκεί.

Η λέξη "website" είναι η συντομογραφία της λέξης "web page site" ή "world wide web site". Το μέρος "web" αναφέρεται στον Παγκόσμιο Ιστό όπως αυτός της αράχνης, ο οποίος είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων εγγράφων και πόρων που μπορούν να προσπελαστούν μέσω του Διαδικτύου. Έτσι, όταν λέμε "ιστότοπος", μιλάμε συγκεκριμένα για μια συλλογή σχετικών ιστοσελίδων που είναι προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου. Το "web" τονίζει ότι αποτελεί μέρος αυτού του διασυνδεδεμένου δικτύου πληροφοριών.

Τι συμβαίνει όταν πληκτρολογούμε μια ηλεκτρονική διεύθυνση url;

Όταν πληκτρολογούμε ένα όνομα τομέα ή url ή ένα domain name στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης (browser) όπως ο Chrome, o Edge ή ο Firefox, γίνονται διάφορα βήματα στο παρασκήνιο για να μεταφερθούμε στον επιθυμητό ιστότοπο:

  1. Το πρόγραμμα περιήγησης ελέγχει την προσωρινή μνήμη cache: Ο browser ελέγχει πρώτα την cache memory του για να δει αν έχει αποθηκεύσει ένα πρόσφατο αντίγραφο του ιστοτόπου. Εάν βρει μια αντιστοιχία, τότε θα φορτώσει τον ιστότοπο από την προσωρινή μνήμη, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.
    Διαβάστε σε παρελθοντικό μας άρθρο, τι είναι η μνήμη cache.
  2. Αναζήτηση DNS: Εάν ο ιστότοπος δεν βρίσκεται στην προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης, πρέπει να βρει τη διεύθυνση IP που σχετίζεται με το όνομα τομέα. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκτέλεση μιας αναζήτησης DNS (Domain Name System). Το πρόγραμμα περιήγησης στέλνει ένα αίτημα σε έναν διακομιστή DNS, ο οποίος μεταφράζει το όνομα τομέα που μπορεί να διαβαστεί από τον άνθρωπο (όπως example.com) σε μια διεύθυνση IP (όπως 192.0.2.1), η οποία είναι το μοναδικό αναγνωριστικό για τον διακομιστή του ιστότοπου στο διαδίκτυο.
  3. Αποστολή αίτησης στον διακομιστή (server): Μόλις το πρόγραμμα περιήγησης αποκτήσει τη διεύθυνση IP, στέλνει ένα αίτημα στον διακομιστή που σχετίζεται με αυτή τη διεύθυνση, ζητώντας τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που ζητήσαμε.
    Διαβάστε σε παρελθοντικό μας άρθρο, τι είναι ο διακομιστής ή server
  4. Ο διακομιστής επεξεργάζεται το αίτημα: Ο διακομιστής λαμβάνει το αίτημα και εντοπίζει τη ζητούμενη ιστοσελίδα στο σύστημά του.
  5. Ο διακομιστής αποστέλλει απάντηση: Ο διακομιστής στέλνει τη ζητούμενη ιστοσελίδα πίσω στο πρόγραμμα περιήγησής μας ως απάντηση.
  6. Ο φυλλομετρητής (browser) εμφανίζει τη σελίδα: Το πρόγραμμα περιήγησής σας λαμβάνει την ιστοσελίδα και ερμηνεύει τον κώδικα HTML, CSS και JavaScript για να εμφανίσει το περιεχόμενο και τη δομή της σελίδας στην οθόνη σας.
  7. Εμφάνιση της σελίδας: Τέλος, βλέπετε τη ζητούμενη ιστοσελίδα να εμφανίζεται στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησής σας.

Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει συνήθως σε κλάσματα του δευτερολέπτου, επιτρέποντάς σας τη γρήγορη πρόσβαση στον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφθείτε.

Τι είναι ιστοσελίδα - Σχετικό Video

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim