Δημιουργία πλατφόρμας B2B

Κατασκευή καταλόγου για επαγγελματίες

  • Τι είναι η πλατφόρμα Β2Β;

    Οι πλατφόρμες B2B (Business-to-Business) είναι ψηφιακές αγορές όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις. Αυτές οι πλατφόρμες συνδέουν κατασκευαστές, χονδρέμπορους, διανομείς και λιανοπωλητές, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές στο διαδίκτυο. Προσφέρουν συνήθως μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως λίστες προϊόντων, τιμολόγηση, επιλογές πληρωμής, παρακολούθηση παραγγελιών και υποστήριξη πελατών. Παρέχουν επίσης έναν τρόπο στις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό, να αυξήσουν την προβολή τους και να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση.

  • Πως λειτουργούν οι πλατφόρμες Β2Β;

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν μια πλατφόρμα B2B πρέπει να εγγραφούν και να δημιουργήσουν λογαριασμό. Σε πολλές περιπτώσεις η άμεση εγγραφή, δεν είναι διαθέσιμη. Ο πελάτης Β2Β γίνεται μέλος κατόπιν επικοινωνίας με την επιχείρηση. Μόλις ο πελάτης βρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που θέλει να αγοράσει, μπορεί να κάνει μια παραγγελία απευθείας μέσω της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα μπορεί να προσφέρει διάφορες επιλογές πληρωμής, όπως πιστωτική κάρτα, τιμολόγιο ή έμβασμα. Σε πολλές από αυτές, προσφέρεται παρακολούθηση της παραγγελίας και άλλα χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διασφάλιση της ομαλής παράδοσης.

  • Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ του κανονικού e-shop και μιας πλατφόρμας B2B

    Πρακτικά αυτό που κάνει μια πλατφόρμα B2B είναι το ίδιο με ένα eshop. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: Για να μπορέσει ένας χρήστης να ολοκληρώσει μια παραγγελία, πρέπει να είναι έμπορος (απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες) και να έχει λογαριασμό στην πλατφόρμα (δεν υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης παραγγελίας χωρίς να είστε μέλος). Οι εγγεγραμμένοι χρήστες, βλέπουν διαφορετικές τιμές για κάθε προϊόν, ανάλογα το επίπεδο χρήστη που ανήκουν και την ποσότητα που θέλουν να παραγγείλουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πλατφόρμες Business to Business απευθύνονται σε χονδρική πώληση. Επίσης πολλά προϊόντα που εμφανίζονται στο Β2Β, δεν υπάρχουν στο κανονικό eshop, είναι διαθέσιμα μόνο για εμπόρους. Συνοπτικά οι κύριες διαφορές μεταξύ των eshop και του Β2Β είναι:

    • Διαφορετικό πελατειακό κοινό: Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι γενικά σχεδιασμένα για καταναλωτές (B2C), ενώ οι πλατφόρμες B2B απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα επικεντρώνονται στην παροχή μιας εύκολης εμπειρίας αγορών για μεμονωμένους πελάτες, ενώ οι πλατφόρμες B2B παρέχουν ένα σύνολο εργαλείων και χαρακτηριστικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

    • Τιμολόγηση: Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν γενικά σταθερές τιμές για τα προϊόντα τους, ενώ οι πλατφόρμες B2B συχνά διαπραγματεύονται την τιμολόγηση και προσφέρουν εκπτώσεις βάσει όγκου ή μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

    • Χαρακτηριστικά: Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν συνήθως ένα απλό περιβάλλον εργασίας με βασικές λειτουργίες όπως αναζήτηση, φιλτράρισμα και ολοκλήρωση πληρωμής, ενώ οι πλατφόρμες B2B παρέχουν πιο προηγμένες λειτουργίες όπως διαχείριση προμηθευτών, παρακολούθηση παραγγελιών αγοράς, τιμολόγηση και επεξεργασία πληρωμών.

    • Σχέσεις εμπιστοσύνης: Τα ηλεκτρονικά καταστήματα επικεντρώνονται στην παροχή μιας εφάπαξ εμπειρίας αγοράς για τους πελάτες, ενώ οι πλατφόρμες Β2Β επικεντρώνονται στην οικοδόμηση μακροπρόθεσμων σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και προμηθευτών.

  • Μπορεί μια ιστοσελίδα να είναι και eshop λιανικής αλλά και πλατφόρμα Β2Β ταυτόχρονα;

    Ναι γίνεται και αυτό είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Οι ιδιοκτήτες μιας ιστοσελίδας, πολλές φορές δημιουργούν ένα eshop λιανικής, που μπορεί να ψωνίσει οποιοσδήποτε, το οποίο ταυτόχρονα είναι και marketplace για πελάτες B2B. Οπτικά οι διαφορές είναι απειροελάχιστες (πολλές φορές προσφέρονται λίστες προϊόντων χωρίς περιγραφή, για ευκολότερη περιήγηση του εμπόρου, μιας και γνωρίζει τα προϊόντα που θέλει να παραγγείλει). Η ιστοσελίδα “μετατρέπεται” από eshop σε B2B, μόλις ένας πελάτης χονδρικής κάνει είσοδο στον λογαριασμό του. Αυτομάτως βλέπει διαφορετικές τιμές, ανάλογα τις συμφωνίες και έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε αντίθεση με έναν χρήστη λιανικής που δεν μπορεί ή μπορεί αλλά χωρίς έκπτωση εμπόρου.

    Συνεργασία με την Hexabit για κατασκευή B2B

    Η εταιρία προγραμματισμού Hexabit, εξειδικεύεται στην σχεδίαση και κατασκευή πλατφόρμας Business to Business, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλές επιχειρήσεις με τις οποίες έχει συνεργαστεί. Έχοντας λοιπόν μεγάλη εμπειρία στις πλατφόρμες εμπορίου, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη δική σας πλατφόρμα χονδρικής βασιζόμενη στα εξής χαρακτηριστικά:

    • Σωστή δομή: Οι πλατφόρμες Β2Β σε σχέση με απλές ιστοσελίδες και eshop, έχουν διαφορετική δομή και παρουσίαση. Απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, συνεπώς διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιπλέον λειτουργίες.

    • Τεχνικές υψηλών ταχυτήτων και προσβασιμότητα: Ένα σημαντικό κομμάτι μιας πλατφόρμας Β2Β είναι η γρήγορη και εύκολη πλοήγηση του χρήστη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουν βελτιστοποιημένο κώδικα ώστε να επιτυγχάνονται γρήγορες ταχύτητες φόρτωσης.

    • User experience: Φιλικότητα προς τον χρήστη και οδηγίες περάτωσης μιας παραγγελίας ώστε ο χρήστης να νιώθει πως βρίσκεται σε ένα περιβάλλον παραγγελίας και όχι σε μια ακόμη ιστοσελίδα.

    • Τεχνική υποστήριξη: Μετά το πέρας της δημιουργίας του B2B, σας παρέχουμε τεχνική υποστήριξη για απορίες και βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στο έργο.

    • Καλύτερη τιμή σε σχέση με το αποτέλεσμα: Τα έργα της Hexabit χαρακτηρίζονται ως value for money μιας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες τιμολογούνται σε βέλτιστο βαθμό, σε σχέση με το αποτέλεσμα.


Συμβουλή Η ανάβαση στην κορυφή απαιτεί δύναμη, είτε πρόκειται για την κορυφή του Έβερεστ είτε για την κορυφή της καριέρας σας. Η χρήση πλατφόρμας B2B μπορεί να προσφέρει τη δύναμη και τα εργαλεία που χρειάζονται οι έμποροι για να αναρριχηθούν στην κορυφή του κλάδου τους.

Εταιρία προγραμματισμού "Hexabit Internet Services" 2014 - Με την επιφύλαξη παντώς δικαιώματος Όροι χρήσης Πολιτική απορρήτου Πολιτική Cookies Site Tree W3C Pagespeed AChecker Wave.webaim